Muchomor cytrynowy

© Igor Kramar – stock.adobe.com
Muchomor cytrynowy (Amanita citrina) to gatunek trującego grzyba z rodziny muchomorowatych, pachnący surowymi ziemniakami.
Występowanie i środowisko PL
Grzyb spotykany w lasach iglastych i liściastych., najczęściej na kwaśnym podłożu w pobliżu dębów i buków.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 4-10 cm średnicy.
Kapelusz żółtawy, rzadziej białawy, często z zielonkawym odcieniem. Wierzch pokryty białawymi resztkami osłony, które z wiekiem brązowieją.
Blaszki są wybrzuszone, wolne, gęste, białawe lub żółtawe.
Miąższ jest białawy, dość miękki.
Trzon cylindryczny, białawy z delikatnym, żółtawym wzorkiem, kulisty u podstawy - z bulwą w pochwie. Pierścień jest biały, zwisający.
Podobne gatunki
Muchomor cytrynowy jest podobny do śmiertelnie trujących muchomorów sromotnikowego i jadowitego.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: ziemniaczany
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Kapelusz pokryty jest białawymi resztkami osłony, które z wiekiem brązowieją.
Smak: brak danych
Zapach: nieprzyjemny
Zdatność: trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Starsze osobniki wydzielają nieprzyjemną woń. Kapelusz brązowawy, oliwkowy, zwykle ciemniejszy w środku, z łatkami w kolorze białym. Miąższ jest biały i miękki. Trzon biały, zwężający się ku górze, bulwiasty u nasady, ze zwisającym, dość nisko osadzonym, n
Smak: brak danych
Zapach: miodowy, nieprzyjemny
Zdatność: śmiertelnie trujący
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Podstawa trzonu jest silnie zgrubiała, w pochwie, która nie występuje u wymienionych jadalnych grzybów. Kapelusz jest zielonkawy, żółtozielony, oliwkowy, czasem biało nakrapiany. Trzon ma postrzępiony, prążkowany pierścień.
Smak: brak danych
Zapach: buraczany
Zdatność: niejadalny
Środowisko: lasy iglaste
lasy liściaste
Kształt: grzyb blaszkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Pachnie burakami. Kapelusz szary, brązowawy, z łatkami w kolorze szarym lub białym. Miąższ jest biały i twardy. Trzon biały, zwężający się ku górze, bulwiasty u nasady, bez widocznej pochwy, zwykle ze zgrubieniami, z prążkowanym, zwisającym pierścieniem.
Rozmnażanie
Zarodniki białe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
To grzyb nieprzyjemny w smaku i trujący. Zawiera truciznę o nazwie bufotenina, która podczas gotowania w części rozkłada się.
Cechy
lasy iglaste
lasy liściaste


gatunek trujący

grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | Okres występowania owocników muchomora cytrynowego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy (Amanita phalloides)
- muchomor czerwony (Amanita muscaria)
- muchomor jadowity (Amanita virosa)
- muchomor plamisty (Amanita pantherina)
- muchomor twardawy (Amanita excelsa)
- muchomor mglejarka (Amanita vaginata)
- muchomor słomkowy (Amanita franchetii)








Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-01, GAT-638967